Hungary
United Kingdom
Germany
4400, Nyíregyháza Alkony u. 16.
Hungary
United Kingdom
Germany
1118 Budapest, Avar u. 37.

Szerszám tervezés

A szerszám tervezési dokumentáció elkészítése

Cégünk tervezője a szerszám tervezés során elkészíti a szerszám teljes körű dokumentációját, amely a 3D modellből, az egyes szerszámelemek műhelyrajzából, és a darabjegyzékből áll.

A darabjegyzék alapján megrendelésre kerülnek a szerszám alapanyagai,:

  • acél lapok,
  • rudak,
  • a beépülő elemek,
  • normáliák,
  • szerszámbiztosításhoz érzékelők.

A szerszámlapok anyagának megérkezésekor kezdődnek a fizikai megmunkálás lépései. 

Szerszám tervezés képek

 

Szerszám tervezés videók


Szerszámgyártás

A szerszámgyártás folyamata

Az alkatrészek elkészítése egy technológiai, megmunkálási lánc, ahol a darabok az üzem szinte minden szerszámgépes állomásán átesnek egy-egy munkafolyamaton. Az alapanyagot fűrészgéppel méretre daraboljuk, az előkészítő marógépen méretre marjuk, gyaluljuk. Ilyenkor a darabokon még rajta marad a hőkezelési, köszörülési ráhagyás. Ezen lépés után a szerszámelemek a CNC-maróra kerülnek, ahol a tűretlen furatok, áttörések kialakítása elkészül a lap ekkor még „lágy” állapotában. Az átmérős, forgástest jellegű elemek „lágy” megmunkálása az eszterga, vagy CNC-eszterga gépeken történik. A szerszámgyártás folyamata mindig pontosan az elkészítendő szerszámra illesztett, figyelembe véve a legyártandó szerszám egyedi jellemzőit.
 

 

Amint ezek a megmunkálási lépcsőfokok befejeződtek, a munkadarabok a hőkezelő kemencébe kerülnek, ahol a megfelelő keménységre edzik, majd feszültség mentesítik őket.

 

 

A hőkezelés után a kör keresztmetszetű alkatrészek a palástköszörű gépre, a téglalap keresztmetszetű alkatrészek a síkköszörű gépekre kerülnek. A szerszámalkatrészek itt nyerik el a rajz szerinti felületi minőségüket, és a végső 0,01mm pontosságú befoglaló méretüket.

Az elemeken kialakítandó profiltól függően az edzett alkatrészek visszakerülhetnek a CNC-maróra, vagy CNC-esztergára keménymegmunkálásra.

Az általános technológia azonban ezen állapotban már a szikraforgácsolás, vagy a huzalszikra, vagy a tömbszikra forgácsoló gépen. Ezeken a gépeken alakítjuk ki a nagy pontosságot megkövetelő üregeket, furatokat, áttöréseket. Ebbe a csoportba sorolható még a startlyuk fúró berendezés is, amely szintén szikratechnológiát használ kezdőfuratok elkészítésére. Ezeknek a gépeknek közös jellemzője, hogy a szerszámalkatrészeket már edzett állapotában munkáljuk meg velük, így a hőkezelési deformáció elkerülhető.

 

Az így elkészült gyártóeszköz elemeket a szerszámkészítők kézi munkával, polírozással egymáshoz illesztik, a beépülő tételeket, csavarokat, illesztő szegeket, érzékelőket összehangolják. Az összeállítási rajzok alapján a szerszámot készre szerelik.

 

 

Az így elkészült eszköz szerszámpróbája következik, és amennyiben a szerszám által készített végtermék a vevő által átadott rajznak megfelel, a gyártóeszköz átadásra kerül. Elnagyolt formában, a részleteket nem érintve ezek a lépései egy lemezalakító progresszív szerszám elkészítésének cégünk szerszám üzemében.

 

Szerszámgép parkunk jelenleg:

Gyártó

Típus Megnevezés Db.
SodickSL600Q Huzalszikra forgácsoló gép 2
SodickAG60L Tömbszikra forgácsoló gép 1
IngersollCenter 400 Tömbszikra forgácsoló gép 1
HermleC600U Megmunkáló központ (5 tengely) 1
OSOFV30 CNC NCT vezérlésű marógép 1
Geibel&HotzRS600 CNC palástköszörűgép 1
TOS HostivarBU-28-1000 Palástköszörűgép 1
NCTEEN 320 CNC eszterga 1
TOS1000 SV18 RA Egyetemes eszterga 1
Geibel&HotzFS 640 SC NC síkköszörűgép 1
Jakobsen824 AC NC síkköszörűgép 1
Jakobsen1026 AC NC síkköszörűgép 1
Castek-Huberxxx Startlyukfúró gép 1
BOMARErg. 320.250 GH Szalagfűrész 1

 

 Szerszámgyártás videók